30 januari 2018

Peter Struiksma van TTV Bijmaat geniet van Table Stars op basisscholen

TTV Bijmaat uit Huizen bij Hilversum is al ruim vier jaar betrokken bij het door de NTTB opgezette project Table Stars. De jongste kinderen leren hierdoor de principes van tafeltennis. Volgens Peter Struiksma, voorzitter van de jeugdcommissie van Bijmaat én als vaste begeleider intensief betrokken bij Table Stars, verloopt het al vier jaar ‘op rolletjes’. “De toekomst van onze vereniging is gewaarborgd", zo vertelt hij in een interview.

Waarom zijn jullie met Table Stars begonnen? 
“We waren in 2012 als vereniging qua leeftijdsopbouw aan het vergrijzen. We hadden toen geen jeugd. Er gingen nog geen alarmbellen af, maar het was wel duidelijk, dat er iets moest gebeuren. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en daar kwam een samenwerkingsverband uit met vier scholen. Pas het jaar daarna kwam Table Stars in beeld. We waren toen al goed op weg, want de interactie met de scholen verliep van begin af aan erg goed. Maar Table Stars heeft ons zeker verder op weg geholpen.”
 
Hoe heb je Table Stars geïntegreerd in het al bestaande programma? 
“Dat kon vrij goed. Table Stars is volledig gericht op de groepen 3, 4 en 5. Wij richtten ons voorheen hoofdzakelijk op de groepen 6, 7 en 8. En met succes, want in 2013 kregen we van de NTTB de ‘kleine tafel’ aangeboden voor de snelst groeiende vereniging. Binnen een jaar hadden we via ons scholenprogramma er 25 jeugdleden bij. Dat was spectaculair. Table Stars zagen we direct als een middel om te investeren in de toekomst. Niet direct nieuwe leden in de lagere groepen, maar wel groeiende interesse.”
 
Waaruit bestaan de oefeningen in Table Stars? 
“Dat doen we op zes zogenoemde matjes. De kinderen oefenen in een zestal basisspelen. Niet direct met een tafeltennistafel en batjes en een balletje, maar bijvoorbeeld mikken, effect, lopen over een ladder en jongleren. In samenwerking met leerkrachten hebben wij daar 7 tot 8 varianten van gemaakt.”
 
Hoeveel tijd ben je daar aan kwijt? 
“Tot en met het afgelopen jaar waren de tablestar-activiteiten in november en december. In die periode ben ik veertig uur op basisscholen in actie geweest en daarvan vijftien uur geïnvesteerd in Table Stars. Ik hoefde dat overigens niet alleen te doen, want 90% van de tijd was er assistentie van ouders, docenten en een buurtsportcoach.”
 
Wat is het vervolg na Table Stars? 
“De kinderen mogen een maand na de schoolactiviteit op de vereniging komen kijken. Op donderdag is er ruimte voor beginnende kinderen. Daar zijn ze 3 tot 4 keer welkom. Er is opvang geregeld. Onder anderen oud-leerlingen van de deelnemende scholen die via dit programma bij Bijmaat terecht zijn gekomen, assisteren dan. Dat loopt allemaal heel goed. Als de kinderen die periode bij ons zijn geweest mogen ze ook een keer aansluiten op een vaste training op dinsdag.”
 
Hoe kun je nu na vijf jaar het succes meten? 
“We hebben in deze periode er dertig jeugdleden bij gekregen. Natuurlijk niet alleen via Table Stars, maar dat project zorgt wel voor groeiende interesse. Onze grote kracht is de relatie met de scholen: De Ark, de Gouden Kraal, de Springplank en de Wijngaard. Met Table Stars is dat nog beter geworden. We zijn er als vereniging sterker uitgekomen. Onze toekomst is gewaarborgd. We gaan ook weer de landelijke C-competitie in met een jeugdteam. Dat is opgezet in samenwerking met een andere vereniging, Veenland uit Wilnis. Veenland 1 bestond uit twee spelers van Veenland en twee van Bijmaat. Daarmee zijn we onder de naam Veenland kampioen geworden in de 1e klasse van de afdeling Midden van de NTTB. Nu gaan we onder de naam Bijmaat de landelijke competitie in en twee spelers van dat team komen voort uit ons scholenproject, van wie één zelfs uit het Tablestars-traject. Een mooier bewijs kun je niet hebben.”