14 juli 2017

Paul Haldan blikt terug op zijn eerste maanden als Technisch Directeur

In maart werd bekend dat Paul Haldan als nieuwe Technisch Directeur leiding zou gaan geven aan de technische staf. Na een lange periode waarin Achim Sialino aan het roer stond van de topsport, was het tijd voor verandering. Li Jiao werd tegelijkertijd aangesteld als hoofdbondscoach. In de afgelopen drie maanden heeft Paul tijd genomen om de huidige situatie binnen de topsport te observeren.

Paul Haldan: “Ik heb goed gekeken naar wat in mijn ogen veranderd moet worden. Er is een bestaande structuur en dan ga je kijken: wat kunnen we verbeteren en welke zaken moeten radicaal veranderen. Bij de dames moesten we écht iets veranderen.

Je begint met de top van de topsport piramide, met de senioren selecties. We willen programma’s optimaal laten functioneren zodat we op korte termijn – EK dit jaar en WK volgend jaar – en op lange termijn richting Olympische Spelen in Tokio 2020 goed presteren.”

We hebben zowel bij de dames als heren talentvolle spelers met ambitie. Wat is een droomscenario voor jou met deze spelers? En wat is een realistische verwachting, als we kijken naar de komende vier jaar?
“Bij de heren zijn we vorig jaar gepromoveerd naar de 2de categorie. De doelstelling is handhaving in de 2de categorie bij de Europese Kampioenschappen in september in Luxemburg en daar bij de eerste 28 eindigen zodat we de deelname aan het WK in Zweden in 2018 veilig stellen. Op het WK willen we ons ook weer handhaven in de 2de categorie.

Lang geleden waren Danny Heister, Trinko Keen en ik 5e van Europa… Tijden veranderen maar we hebben drie hele goede spelers die zich verder kunnen ontwikkelen!

Bij de dames is de doelstelling een medaille op het EK en de laatste 8 op het WK. Met Jie als topper en Britt als goede tweede dame.; zij heeft heel veel potentie en kan voor elke speler gevaarlijk zijn. Kim moet zich verder ontwikkelen en dan hebben we drie heel goede speelsters. In de landenwedstrijd is een goede derde speelster zeer belangrijk om net dat potje te winnen dat je nodig hebt.”

Investeren in het opleiden van trainers was één van de zaken die je bij je aantreden noemde. Hoe gaat dat zich de komende tijd uiten?
“De inhoud van de opleidingsstof die wordt gegeven moeten we goed gaan bekijken. Vereenvoudigen en moderniseren. Het tafeltennisspel is de afgelopen jaren gigantisch veranderd. Wat zijn trends, hoe wordt tafeltennis nu gespeeld? En daarop de opleidingen aanpassen. Daarnaast hecht ik waarde aan het bundelen en delen van kennis, die bij de leden van de technische staf in grote mate aanwezig is. We hebben (oud-)topspelers aan ons verbonden en die kennis willen we overdragen aan de spelers maar ook aan de trainers in het land, zodat het op alle niveaus kan landen.”

Met een nieuwe kapitein op het schip is het niet vreemd dat ook in de bemanning wijzigingen plaatsvinden. Li Jiao is inmiddels hoofd- en damesbondscoach, Anton Pleijsier trainer van het CTO en we hebben Danny Heister als de nieuwe herencoach. Kun je over ieder van hen kort iets zeggen?
“Li Jiao is natuurlijk één van de beste speelsters die we ooit hebben gehad in Nederland. Haar internationale ervaring en kennis van het (dames-)tafeltennis is goud waard. Zij kan de speelsters, spelers én andere trainers beter maken. De speelsters hebben heel veel vertrouwen in haar en dat is heel belangrijk. Met het damesteam kunnen we in alle rust werken aan het programma voor de komende 3 jaar richting de Olympische Spelen. Er is een goed programma vanuit NOC*NSF. Daarnaast kunnen we op Papendal ook het dames dubbel trainen met Kim en Britt.

De keuze voor Anton is gebaseerd op het feit dat hij in staat is om een speler beter te maken. Met Britt heeft hij een jonge speelster opgeleid tot Europees Kampioene bij de junioren. Anton heeft bewezen kwaliteiten, heeft zich ontwikkeld en veel geleerd van de ‘reis’ die hij met Britt gemaakt heeft van 10-jarige tot nu. Dat is veel kennis en ervaring die anderen niet hebben, als je als speler stopt en meteen coach wordt.

Danny Heister gaat de EK, WK en voorbereidingen daarop van het mannenteam doen. Op andere momenten in het jaar, als het in de agenda’s past, gaat hij ook de mannen begeleiden. Danny is al 7 jaar succesvol coach van Borussia Düsseldorf, het Barcelona van de tafeltennissport, er is daar veel vertrouwen in hem. Hij kan de spelers beter maken met zijn eigen achtergrond als speler én succesvol coach."

De verschuivingen hebben ook geleid tot het afscheid van Elena Timina. Haar vertrek als damesbondscoach kwam ook voor haar niet als verrassing, maar ze wilde graag als CTO- trainer actief blijven. Waarom koos je niet voor haar?
“Dat zijn twee verschillende afwegingen. Elena wilde zelf niet verder als damesbondscoach, daar waren we het over eens. Los daarvan waren we op zoek naar een opvolger voor Mirjam Hooman voor het CTO. Daarvoor hebben we naar het gewenste profiel gekeken en daar de beste kandidaat bij gezocht. Daar kwam Anton uit naar voren als iemand die bewezen heeft in staat te zijn een speler op te leiden. Dat is natuurlijk niet leuk voor Elena, dat begrijp ik heel goed.”

Dat Li Jiao vervolgens haar opvolger werd als damesbondscoach heeft zij als heel pijnlijk ervaren.
“Ook dat is heel goed te begrijpen. Als je het zuiver bekijkt is het normaal dat wij niet met Elena hebben besproken wie haar zou opvolgen. En zo is het ook logisch dat je daarvoor al een kandidaat in gedachten hebt voor je afscheid neemt van de huidige coach. Vervolgens was het niet aan opvolger Jiao om haar voorganger Elena daarover te informeren.

Maar in de persoonlijke sfeer ligt het natuurlijk moeilijk als je collega’s bent, elkaar al jarenlang kent en de één de baan van de ander overneemt.  De dames zijn met elkaar 4x Europees Kampioen geworden. Als coach zijn Jiao en Elena ook verschillend. Elena heeft passie en strijd. Maar Jiao had het ook moeilijk met feit dat Elena weg gaat en vond het moeilijk met Elena daarover te praten. Ik heb haar geadviseerd met Elena te bellen en het samen uit te praten, na alles wat ze samen hebben meegemaakt."

Elena is nog tot het einde van het jaar in dienst, wat gaat zij doen?
“In de zomer is zij eerst actief als coach in de Indian Table Tennis League, dat was al afgesproken. Elena gaat versneld een aantal opleidingen afronden. Haar persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Daar krijgt ze van ons alle steun bij. We gebruiken ons netwerk bij de ETTU, ITTF en NOC*NSF om te kijken wat ze voor tafeltennis en daarbuiten kan betekenen. Haar kwaliteiten als coach zijn van een hoog niveau, waardoor zij een grote meerwaarde zal hebben voor veel sportorganisaties.”

Tot slot, wat is je gevoel na de eerste drie maanden?
“Het is heftig geweest en zeker niet altijd leuk. Maar in de topsport kan je geen compromissen sluiten. Als iets niet werkt moet je maatregelen nemen. En de beslissingen die we hebben genomen waren noodzakelijk.  We zijn aan de top van de piramide begonnen, maar de komende jaren moeten we ‘afdalen’ naar de basis van de piramide en de jeugd gaan bereiken. In de topsport ben je nooit klaar, ook niet als je successen hebt!”