25 april 2017

Onderzoek naar het ‘geboortemaandeffect’ en ‘laatbloeiers’ bij tafeltennisjeugd

In veel sporten blijkt dat niet alleen je talent, zoals je gevoel voor de bal, behendigheid, snelheid, spelinzicht en discipline, maar ook de peildatum voor de leeftijdscategorieën bepalend is. Dit wordt ook wel het ‘geboortemaandeffect’ genoemd. 

Zo blijken kinderen die geboren zijn vlak na de peildatum (in januari en februari) vaker geselecteerd te worden voor regionale of nationale trainingen en ook vaker prof te worden. Dit komt omdat in het scoutingssysteem een jonge speler die januari 2008 geboren is net zo oud is als iemand die in december 2008 geboren is, terwijl dit toch bijna een jaar verschilt. Op jonge leeftijd kan dat echt heel veel schelen in de fysieke, technische en ook mentale ontwikkeling.
 
Daarnaast blijkt het ook lastig om kinderen van dezelfde leeftijd goed met elkaar te vergelijken, aangezien het ene kind al veel verder kan zijn in zijn/ haar ontwikkeling dan een ander kind. De biologische leeftijd is niet gelijk en de zogenoemde ‘laatbloeiers’ worden daarbij vaak over het hoofd gezien.
Aangezien we niet precies weten of er tafeltennistalent onontdekt blijft door het geboortemaandeffect als ook het missen van laatbloeiers voeren we een grootschalig internationaal onderzoek.

Tijdens de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen A op 7 mei 2017 worden van alle deelnemende jeugdspelers de volgende gegevens in kaart gebracht:

• Geslacht
• Geboortedatum
• Lengte
• Gewicht
• Zithoogte (afstand van je zitvlak tot je kruin)
 
Met deze gegevens kunnen we de geboortemaand en de biologische leeftijd bepalen. De Tafeltennisbond ondersteunt dit onderzoek door de metingen te laten uitvoeren tijdens de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen. Dit onderzoek is goedgekeurd door een ethische commissie (Republic of Slovenia National Medical Ethics Committee; ref: 0120-348/2016-2 KME 42/07/16).
 
Deelname is voor alle jeugdspelers geheel vrijwillig. Tijdens de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen worden de jeugdspelers benaderd voor een aantal korte metingen voor lengte, gewicht en zithoogte. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Zij kunnen dan zelf beslissen of zij willen deelnemen. Privacy wordt gegarandeerd. Alle gegevens worden geanonimiseerd aangeleverd voor groepsanalyses en zijn niet te herleiden tot een individuele speler.