30 april 2018

Leerlingen CIOS Haarlem kiezen massaal voor tafeltennis

In de week van 9 tot en met 13 april konden studenten van het CIOS in Haarlem tijdens hun projectweek kiezen voor allerlei sporten. Van de ongeveer 300 studenten kozen er 53 voor tafeltennis!

Na de pilot in september 2017 wilde het CIOS Haarlem graag tafeltennis aanbieden aan meer dan alleen de derde- en vierderjaars studenten 'racketsport' aan deze MBO-opleiding aan het ROC Nova College. We zouden in april 2018 net als in september 2017 een opleiding Tafeltennistrainer 2 aanbieden voor alle derde- en vierdejaars. Gedurende de tussenliggende periode gaf het Nova College aan dat er wellicht niet voldoende studenten zich zouden inschrijven en de vraag kwam of we ook eerste en tweedejaars konden toelaten. De Nederlandse Tafeltennisbond wil graag de sport promoten en nog natuurlijk ook gediplomeerde trainers opleiden, zodat zij later in de praktijk kinderen op een goede manier in aanraking kunnen laten komen met tafeltennis. Dus het antwoord was: "Ja".

Tot onze verrassing schreven 53 studenten zich in en moesten we flink aan de bak om hen allemaal tafeltennis aan te bieden. De oorspronkelijke ochtendtraining werd verlengd met een middagtraining. Voor de eerste- en tweedejaars werden de NTTB Kennismakingslessen* ingezet en voor de derde- en vierdejaars werd de opleiding Tafeltennistrainer 2 aangeboden. Het was een intensieve week voor zowel de studenten als de opleiders (Michiel de Korte, Sven Groot, Marcel Kraa en docenten van het CIOS), maar het heeft ervoor gezorgd dat 53 studenten op een leuke en goede manier kennis hebben gemaakt met tafeltennis. Daarbij behaalden 18 studenten het Table Stars Trainer certificaat en 7 studenten het diploma Tafeltennistrainer 2. Dat laatste was mogelijk doordat deze studenten vrijwel alle sport generieke competenties al behaald hebben bij hun beroepsopleiding. Hierdoor hoeven zij alleen de sport specifieke zaken nog maar te behalen. Dat is 7 van de 20 derde- en vierdejaars gelukt. De intentie is er van beide partijen om door te gaan met deze opzet, maar de formele evaluatie moet nog plaatsvinden. Niettemin is het voor iedereen een leerzame periode geweest.

​De Nederlandse Tafeltennisbond is in ieder geval erg blij met deze eerste stap in het opleiden van deze potentiële buurtsportcoaches, combinatiefunctionarissen, gymleraren en animatieteamleden. Achter de schermen wordt er gewerkt  aan meerdere samenwerkingen met diverse onderwijsinstellingen. Hierover volgt later meer.