09 oktober 2017

Kreanga voor het eerst in actie in de eredivisie

Afgelopen weekend werden een aantal wedstrijden gespeeld in de dames en heren eredivisie. Opvallendste wedstrijd was toch wel die tussen Enjoy&Deploy Taverzo en Smash ’70 (H) waarin de Griek Kalinikos Kreanga zijn debuut maakte in de Nederlandse eredivisie.

Eredivisie dames
Bij de dames zijn na dit weekend drie wedstrijddagen gespeeld, wat in de stand een nog enigszins vertekend beeld geeft. Anytime Fitness/Westa staat met 16 punten fier aan kop maar heeft ook al twee zwakkere tegenstanders gehad (zowel De Treffers als HSC/HET-IT Taverzo werden met 6-0 opzij gezet). Dozy Den Helder daarentegen speelde al tegen SKF en VTV.

Dozy Den Helder zet goede start voort
Zaterdag werd HSC/HET-IT Taverzo met 6-0 aan de kant gezet. In Zoetermeer waren Inge van der Gaag, Nadine Huizer en Romy Vastenburg niet opgewassen tegen de Helderse opponenten Ana Gogorita, Yoeke Gunsing en Dobrila Jorguseska. Alleen Van der Gaag wist er tegen Jorguseska een wedstrijd van te maken, maar een zege was haar niet gegund.

Slimme opstelling helpt Westa
In Wessem bleken Linan Sun en Amber van de Velde goud waard, want slim opgesteld tegen respectievelijk Yun Zhang en Rianne Strik (Sun) en Rachel Gerarts en Strik (Van de Velde) bleven zij ongeslagen. Emma van der Zanden stond daardoor tegenover Zhang en Gerarts en dat was iets teveel van het goede.

VTV doet goede zaken
VTV behaalde zondag een klinkende overwinning op SKF. In Nieuwegein werd de concurrent uit Veenendaal met 5-1 verslagen. Zowel Sanne de Hoop (Carla Nouwen en Melanie Bierdrager) als youngster Emine Ernst (Yasminka Oeij en Bierdrager) bleven ongeslagen. Alleen Dong Li moest buigen voor Nouwen, haar partij tegen Oeij won de verdedigster.

Eredivisie heren
Zondag was het dan zover: het debuut van Kalinikos Kreanga in de Nederlandse eredivisie. De Griekse veteraan (45 jaar) werd deze zomer aangetrokken door Enjoy & Deploy Taverzo. In Zoetermeer wachtte hem Smash ’70, een van de voornaamste concurrenten van de landskampioen, maar Kreanga hoefde zich nog niet bovenmatig in te spannen.

Fabuleuze backhand
Na de verwachte overwinning van de Poolse verdediger Jakub Folwarski op Boris de Vries, maakte Kreanga kennis met het huidige eredivisietafeltennis in de persoon van de jonge Colin Rengers. De winnaar van de Europese Top-12 (2011) en finalist van het EK in 2002 had weinig moeite met Rengers, die met name in de langere rallies telkens één bal teveel kreeg te verwerken. Het talrijke publiek kreeg al wel wat voorbeelden te zien van Kreanga’s fabuleuze backhand.

Ook De Boer niet opgewassen tegen Kreanga
Nadat Stephan Tromer het Michel de Boer erg lastig wist te maken (8-11, 11-6, 11-9, 5-11, 2-11), behaalde ook Folwarski een eenvoudige overwinning op Rengers. Tromer zette daarna zijn goede spel tegen De Boer voort en boekte een mooie 3-0 zege op Boris de Vries. Slotstuk van deze middag was het op voorhand interessante duel tussen Kreanga en De Boer. Ook de Nederlands kampioen van 2010 kon het de Griek echter niet moeilijk maken. In drie eenvoudige games (11-6, 11-6, 11-7) werd ook De Boer opzijgezet, waarmee de eindstand op 5-1 voor Taverzo kwam.

De hele wedstrijd van Enjoy&Deploy Taverzo tegen Smash '70 is terug te vinden op de YouTube-pagina van de Tafeltennisbond.

Scyedam verliest thuis van Salamanders
Op zaterdag speelde Scyedam de thuiswedstrijd tegen Salamanders. De gasten vertrokken met een 4-2 zege weer richting Wateringen. Namens Scyedam pakte Thomas Baart beide punten: hij versloeg Siem van der Valk en Jamshid Sedigh. Aan de zijde van Salamanders bleef Casper ter Lüün ongeslagen.

Heren van Westa verliezen ruim in eigen huis
Wijzenbeek/Westa kreeg in eigen huis een 5-1 nederlaag aan de broek. Itass/DTK ’70 bleek een maatje te groot. Alleen de Belg Filip Cluyts kon een punt scoren (hij won van Koen Hageraats). De andere Belg in Wessemse dienst, Nicolas Schenkel, en Qiang Liu konden niet winnen. Barry Wijers en Nathan van der Lee bleven aan Klazienaveense zijde ongeslagen.

Dit bericht verscheen eerder op TafeltennisPrimeur.
Foto © Elsbeth Parmentier