10 februari 2016

Karl Wessels over zijn succesvol scholierentoernooi en de finale van Table Stars the Battle

In aanloop naar de 4e editie van het landelijke basisscholenkampioenschap Table Stars the Battle zochten we contact met Karl Wessels, trainer bij NTC Leogang uit Nunspeet. Dit jaar organiseerde de vereniging namelijk  voor het 32e  jaar op rij een eigen basisscholentoernooi. Óók veroverde de ST. Franciscusschool uit Nunspeet de eerste plaats tijdens de landelijke finale van the Battle in 2015. Reden te meer om Karl enkele vragen te stellen.

Vraag: ‘’Karl, vertel eens iets over het scholierentoernooi in Nunspeet’’
In de paasvakantie van 1985 heb ik voor het eerst het scholierentoernooi georganiseerd. In 2016 vindt het toernooi dus alweer voor de 32e keer op rij plaats. Jaarlijks doen er gemiddeld zo’n 200 kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar mee aan dit evenement. Deze kinderen zijn afkomstig van 12 verschillende scholen uit de omgeving.

Het toernooi is verspreidt over meerdere dagen, in de voorrondes en de achtste finales (beste 16 per leeftijdscategorie) laat ik de wedstrijden op tijd spelen (7 minuten). Dan is elke tafel tegelijk klaar en begint elke nieuwe wedstrijd op hetzelfde tijdstip. Dit snappen zowel de kinderen als ook de supporters van de kinderen. Pas de laatste poules van de beste 8 spelen wedstrijden volgens de officiële puntentelling (tot 11). Uiteraard de finale wedstrijden aan het eind ook. – Er zijn 6 leeftijdscategorieën: jongens 7/8, 9/10, 11/12 jaar en meisjes 7/8, 9/10 en 11/12 jaar. De beste 5 kinderen per categorie ontvangen bekers. De beste 16 per categorie krijgen daarnaast punten voor hun school. De school met de meeste punten ontvangt de wisselbeker; vorig jaar dus veroverd door de St. Franciscusschool.

Vraag: ‘’Karl, wat is nou het succes van het scholierentoernooi in Nunspeet?’’
Het scholierentoernooi van Nunspeet is elk jaar succesvol, omdat het gestructureerd is en tot in het detail georganiseerd wordt. Scholen en kinderen zijn goed geïnformeerd en de grote meerderheid snapt hoe het toernooi in elkaar zit.  Een ander succes is natuurlijk dat het al zo lang loopt, de ouders van de kinderen die nu meedoen hebben vroeger ook zelf deelgenomen. Dat is toch fantastisch?

Belangrijk blijft de bereidwilligheid van de scholen, om mee te werken. Dat is vaak afhankelijk van de schoolleiding en van enkele leraren. Het is dus van groot belang dat je de juiste mensen kent. Ook verzorgen we regelmatig kennismakingslessen voor scholen, in ruil daarvoor vragen we de scholen of ze het toernooi willen promoten. Wat ook helpt is het grote aanbod van tafeltennistafels. Sinds de jaren ‘90 staat er op elk schoolplein een tafeltennistafel, zelfs bijna alle speeltuinen hebben er één!

Vraag: ‘’Karl, vertel eens over je ervaring met de landelijke finale van Table Stars the Battle?’’
Vorig jaar heb deden er twee teams van de St. Franciscusschool mee en heb ik hen gecoacht. Ik vond het een zeer leuke ervaring, evenals de kinderen. Het toernooi is goed opgebouwd en de kinderen vermaken zich goed. Het zelf spelen vonden de kinderen verreweg het leukste, maar daarbij nog de eerste plaats winnen was natuurlijk grandioos. Echter de demonstaties en de topwedstrijden vond men ook erg leuk om mee te maken.

Vraag: ‘’Karl, heeft de vereniging nog leden overgehouden aan beide evenementen?’’
In totaal hebben we 8 nieuwe leden overgehouden, daar zijn wij uiteraard heel tevreden mee.

‘’Met hoeveel schoolteams doe je dit jaar mee aan the Battle?’’
Dit jaar zullen in ieder geval 2 schoolteams uit de gemeente Nunspeet meedoen. Als er nog ruimte is en het toegestaan wordt, komt er wellicht een 3e team.

‘’Hoe schat je de kansen in van deze teams?’’
Om eerlijk te zijn schat ik de kansen ook dit jaar hoog in. 2 Jongens zaten namelijk vorig jaar in het winnende team (toen groep 6 en 7 – nu dan 7 en 8). De meisjes zijn nieuw dus we gaan zien hoe het hele team presteert. Als ze maar plezier hebben!

‘’Wat biedt de vereniging deze kinderen aan in het voortraject naar de landelijke finale?’’
Sinds vorige week doen 3 meisjes van de school mee aan de trainingen voor de jeugd. Zij zijn voldoende fanatiek om e.e.a. in korte tijd te leren. Voor de jongens hebben wij nog niets georganiseerd.

‘’Wat biedt de vereniging deze kinderen aan nadat ze de landelijke finale gespeeld hebben?’’
Een aantal deelnemers van 2014 en 2015 beoefenende  al een andere sport. Wij halen ze niet over, het moet wel vrijwillig zijn. Twee spelers van het 2e team van 2015 zijn per 1-1-2016 wel lid geworden en zullen ook voor NTC Leogang 6 in de 5e klasse competitie gaan spelen.

NTTB/SG