28 mei 2019

ITTF wil tafeltennis moderniseren: felgekleurde batjes en onderzoek naar gele balletjes

De internationale Tafeltennisbond ITTF wil het tafeltennis moderniseren en onderzoekt ontwikkelingen qua materiaal om de sport hipper te maken. Onder aansturing van de Equipment Committee worden er proeven gehouden met gele balletjes en de verplichte rode kleur van één batzijde mag vanaf 2021 worden vervangen door een andere felle kleur.
 
Op internationale toernooien voor veteranen worden er dit jaar als proef al vele wedstrijden met gele ballen gespeeld. Op basis van wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat tafeltenniswedstrijden met een gele bal zowel voor jongeren als ouderen beter te volgen zijn dan duels met een witte of oranje bal. Ook voor tv-kijkers zou de sport beter te volgen zijn. Daarom neemt het Equipment Committee van de ITTF, die verantwoordelijk is voor de materiaalregels, de proef op de som. 
 
Tests met gele ballen
“Tennis wordt met een gele bal gespeeld en ook in de golfwedstrijd en in het honkbal zie je die balkleur steeds vaker opduiken”, zegt Piet van Egmond, die lid is van het internationale gezelschap. “Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende kleuren geel en het is belangrijk om de juiste kleurvariant te bepalen. Bovendien is het afwachten wat voor invloed de gele bal heeft op het spel. De mening van spelers, toeschouwers en tv-makers weegt zwaar.” Mochten de tests met de gele ballen succesvol verlopen, dan duurt het volgens Van Egmond nog wel even voordat er daadwerkelijk op grote toernooien overal met gele ballen wordt gespeeld. “Voor de Olympische Spelen van 2020 is dit nog niet ingevoerd hoor. De oranje en witte ballen zullen voorlopig dus niet verdwijnen en misschien verdwijnen ze helemaal niet.”
 

 
Felgekleurde batjes
Op het ITTF congres tijdens de Wereldkampioenschappen 2019 in Boedapest is een voorstel aangenomen waardoor tafeltennisbatjes vanaf 2021 een moderne look kunnen krijgen. De ene batkant moét verplicht zwart blijven: daar verandert niks aan. Maar de andere kant mag dan ook een andere kleur hebben dan rood. Dus wie weet kun je als speler straks spelen met een lichtpaarse, lichtblauwe of lichtgroene batzijde! Wat nog wel moet worden bepaald is welke kleuren wel en welke niet mogen. Wat nog wel moet worden bepaald is welke kleuren wel en welke niet worden toegestaan. “De zwarte kleur is onvervangbaar en de andere zijde mag sowieso niet de kleurstelling van zwart (rubber) of oranje of wit (kleur van de huidige ballen en geel als dit de kleur van de nieuwe bal wordt) hebben”, zegt Van Egmond. “Maar waarom zou je niet met een lichtgroene zijde mogen spelen? Verschillende prototypes van verschillende fleurige batjes zijn al getoond en verdere studies worden verricht naar dit thema.” 
 
 
Celluloid ballen en frames
Bovengenoemde thema’s kwamen tijdens ITTF-meetings ter sprake tijdens het Wereld Kampioenschap 2019, dat in april werd gespeeld in Boedapest. Daar werden ook enkele besluiten genomen die van invloed zijn op het mondiale tafeltennis. Celluloid ballen zijn officieel vanaf 1 januari 2022 verboden, omdat de ballen niet milieuvriendelijk zijn. Ook zullen op lange termijn de frames een goedkeuringsslag krijgen. “Iedereen speelt met verschillende houtjes van verschillende producenten. Op lange termijn moeten alle frames gecertificeerd zijn door de ITTF”, aldus Van Egmond. “Uiteindelijk zal een werkgroep met een aanbeveling komen om bepaalde frames toe te laten op de markt.” Meer informatie over dit thema is te lezen op deze speciale pagina van de ITTF. 
 
Meer vragen of materiaal? Neem dan contact op met Piet van Egmond, die tevens werkzaam is als Functionaris Materialenbeleid van de NTTB.