13 november 2016

Itass/DTK nieuwe koploper in loeispannende heren eredivisie

Omdat de tafeltennissers van Itass/DTK dé Noordelijke derby in eigen Klazienaveense huis zondagmiddag met 4-2 wonnen van Klimaatgroep Stars uit Middelstum zijn ze de nieuwe (nipte) koploper geworden in de heren eredivisie geworden. Concurrent en regerend landskampioen Enjoy & Deploy Taverzo liet namelijk verrassend punten liggen in Leiden: het speelde met 3-3 gelijk tegen een sterk Scylla.

Itass/DTK – Klimaatgroep Stars 4-2
De eerste twee wedstrijden van deze Tafeltennisderby van het Noorden werden in de maximale vijf games in het thuisvoordeel beslist. Nathan van der Lee won in de drukbevolkte Klazienaveense sporthal De Zon met 11-5 in de vijfde game van Kamil Tomaszuk en Koen Hageraats versloeg Colin Rengers met 11-8 in de vijfde game. Verdediger Arnoud Meijer zette de Groningers weer wat dichterbij, door Patrick Oeij in vier games te verslaan. Groninger kopman Colin Rengers haalde niet zijn normale winstscore, want Nathan van der Lee stond hem in de weg, Nathan won met 11-8 in de vierde game.

De Poolse Groninger Kamil Tomaszuk herstelde de score door van Patrick Oeij te winnen, met 9-11 in de vierde game. Koen Hageraats zorgde uiteindelijk voor de Drentse zege door verdediger Arnoud Meijer te verslaan. Meijer, voormalig speler van de Klazienaveense club, won nog wel een game, maar niet de wedstrijd.

Scylla – Enjoy&Deploy Taverzo 3-3
In Leiden had mede-koploper Enjoy & Deploy Taverzo ernstig te lijden onder de uitstekende kwaliteiten van de Leidse kopman Kazeem Nasiru. De Nigeriaanse aanwinst versloeg beide kopmannen van de Zoetermeerders: Borna Kovac en Martin Khatchanov. Tegen Borna was het een superspannende 11-9 in de vijfde game en het verzet van Martin was na 11-4 in de vierde game gebroken.

Omdat Joey Boekkooi van Stephan Tromer won, boekte de Leidse club een mooi gelijkspel tegen de Zoetermeerse landskampioen van vorig seizoen. Wie de punten voor Taverzo pakten zondag? Martin Khatchanov won in vier games van Joey Boekkooi, Borna Kovac won in drie games van Gerard Bakker en ook Stephan Tromer versloeg Gerard Bakker, met 10-12 in de vierde game.

Smash’70 – Salamanders 4-2
De Hattemse thuisploeg boekte in de altijd drukbevolkte eigen tafeltennisarena een nuttige 4-2 overwinning op de verrassend sterke Wateringse debutant in de eredivisie. Voormalig Iraniër Jamshid Sedigh was voor de thuisploeg een ware plaag. Het openingsduel van de middag werd door hem nipt gewonnen met 9-11 in de vijfde game, versus Hattemer Martijn de Vries. Cosmin Stan kreeg in drie games klop van hem.

Het leeuwendeel van de Hattemer zege kwam voort uit het feit dat ze Casper ter Lüün, de Nederlands kampioen van 2014, goed aan banden wisten te leggen. Dat wil zeggen, niet zonder tegenstand, uiteraard! Boris de Vries had de maximale vijf games nodig en won die vijfde game met 11-5. Zijn broer Martijn klaarde de klus in vier games, met 11-6 als cijfers van de slotgame. Omdat zowel Cosmin Stan als Boris de Vries van Siem van der Valk wonnen, in respectievelijk 4 en 5 games, werd het toch nog een zege voor de thuisploeg. Al laten de cijfers duidelijk zien dat het ook best andersom had kunnen aflopen.

Wijzenbeekkled/Westa – Hilversum 4-2
Hekkensluiter Hilversum blijft volop strijdend doorgaan, al is het wel elk weekend met een invaller. Frank van der Wurff heette de invaller ditmaal. Hij kwam niet tot scoren. Van de vaste krachten was het Jelle Goossens die het dankzij twee enkelspeloverwinningen uitstekend deed in het Limburgse Wessem. Hij versloeg Rino Alberts en Ibrahim Yildizlar.

Hilversumer Merijn de Bruin kwam niet tot een zege. Voor de Limburgse thuisploeg was het de kleine kopman Qiang Liu die degelijk zoals altijd voor twee overwinningen zorgde. Rino Alberts en Ibrahim Yildizlar wonnen elk eenmaal en dankzij deze vier ranglijstpunten haakt de Limburgse tafeltennisploeg nog altijd aan in de race om de bovenste vier plaatsen in de eredivisie, die recht geven op deelname aan de play-offs.

Deelnemers Eredivisiecup 2016 bekend
Zondag 13 november werden de laatste wedstrijden van de eerste helft van het seizoen 2016/2017 gespeeld. Na deze competitiehelft wordt een tussenstand opgemaakt, waarbij de nummers 1 t/m 4 zich plaatsen voor de Eredivisiecup op zondag 11 december. Bij de heren hebben de volgende teams zich geplaatst: Itass/DTK '70, Enjoy&Deploy Taverzo, Smash '70 en Klimaatgroep Stars.