04 oktober 2018

Europe Youth Top-10 komt naar Noordwijk!

De Nederlandse Tafeltennisbond houdt precies over één jaar, van 4 tot en met 6 oktober 2019, in samenwerking met de gemeente Noordwijk de Europe Youth Top-10 op sportpark Duinwetering.

10-kamp
Voor dit toernooi komen de beste 10 junioren en cadetten (jongens en meisjes) vanuit heel Europa naar Noordwijk toe, waar dus wordt gespeeld in vier categorieën. Als organiserend land krijgt Nederland per categorie 1 gegarandeerde startplaats. De toernooiopzet is eenvoudig, namelijk een 10-kamp verdeeld over 3 dagen waarbij elke dag 3 wedstrijden worden gespeeld. De afgelopen editie van de Europe Youth Top-10 was in Portugal van 7 tot en met 9 september. Alle dagen is er livestream via Laola.tv van tafel 1 en 2. De locatie is goed geschikt voor dit evenement en heeft het een gunstige ligging door de korte verbinding met Schiphol.
 
Side-events
Het sportpark in Noordwijk (zie foto) heeft twee moderne, identieke hallen. In de ene hal komen 5 wedstrijdtafels te staan en de andere hal is voor het inspelen en de side-events. Het side-event programma, dat in samenwerking met clubs uit de regio (onder andere TOV uit Noordwijk) wordt ingevuld, zal onder andere bestaan uit een kampioenschap voor scholen in Noordwijk, een bedrijventoernooi, paratafeltennisdemonstratie plus gasttraining en aandacht voor de doelgroep ouderen. Aan de exacte invulling wordt op dit moment nog door Noordwijk, de club(s) en de Tafeltennisbond gewerkt.
 
Europese Sportstad
De gemeente Noordwijk, dat in 2017 het predicaat Europese Sportstad ontving na in hetzelfde jaar ook al tot sportstad van Nederland te zijn gekozen, heeft een actief sportbeleid en was recent al gastheer van grote evenementen zoals het WK Lifesaving (reddingszwemmen) 2016 en Het Nationaal Sport Forum 2017. Met de Sportraad Noordwijk heeft de gemeente een zelfstandige schakel tussen de Gemeente Noordwijk en de daarin gevestigde sportverenigingen.
 
Oproep vrijwilligers
Een succesvol toernooi organiseren is niet mogelijk zonder vrijwilligers. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan dit unieke jeugdevenement en live toptafeltennis wil kijken, kan mailen naar Robbert Stolwijk.
 
In 2009 vond het toernooi plaats in Rotterdam.
 
Rotterdam
De Nederlandse Tafeltennisbond heeft de Europe Youth Top-10 één keer eerder georganiseerd, namelijk in Topsportcentrum Rotterdam in 2009. Britt Eerland deed toe mee bij de cadetten, waar ze het opnam tegen onder meer Bernadette Szocs en Petrissa Solja. Koen Hageraats stond bij de cadetten tegenover Simon Gauzy, nu een wereldtopper.