12 juli 2018

Limburg presteert goed bij NTTB Jeugdcup

In het weekend van 7 en 8 juli werd op Papendal de NTTB Jeugdcup gespeeld. Per afdeling wordt daarvoor een jongensteam en een meisjesteam geformeerd. Elk team bestaat uit drie welpen en drie pupillen. Op basis van de nationale ranglijst werden voor Limburg de volgende spelers geselecteerd:

Jongens welpen: Kenji van Enckevort (SETA), Pieter Zwiers (Red Stars) en Ties Slakhorst (Quick’72/Schimmert)

Jongens pupillen: Gijs Vreugdenhil (Red Stars), Jens Slakhorst (Quick’72/Schimmert) en Jasper Rademaekers (Megacles)

Meisjes welpen: Tara Iravani (Westa), Anne Fleur Hamaekers (Megacles) en Lienke Stijnen (Kluis)

Meisjes Pupillen: Dido Giesen (TTC), Kyra van Enckevort (SETA) en Jasmijn Soree (TTC)

Rick Pouwels, Remi Beelen, Marc Bosman en Amber van de Velde gingen mee als coach en begeleiders.

Samen met de zeven andere afdelingen werd er zowel bij de jongens als bij de meisjes gestreden in twee poules van vier.. Elke wedstrijd wordt gespeeld volgens het traditionele drie tegen drie met één dubbelspel. De resultaten van de welpen en pupillen worden bij elkaar geteld. Vooraf werden de meisjes ingeschat op plek 2 tot 4. Met drie A-speelsters (en de vierde plaats van vorig jaar in het achterhoofd) zou dat mogelijk moeten zijn. De jongens werden vorig jaar 5e. Dat leek dit jaar eigenlijk onmogelijk. Het team herbergt momenteel geen A-spelers.

Eerste dag

Het meisjesteam speelde op zaterdag achtereenvolgens tegen afdeling Oost, Gelre en Holland Noord. De eerste twee wedstrijden werden met ruim verschil gewonnen: 14-6 en 17-3. De laatste poulewedstrijd tegen Holland Noord (met de nummers 2 en 3 van de pupillenranglijst) werd met 9-11 verloren. De welpen haalde hierbij de negen punten voor het Limburgse team. Doordat Holland Noord van Oost had verloren werd het Limburgse meisjesteam toch eerste in de poule. Tara bleef de hele eerste dag ongeslagen (9 uit 9), Ook Lienke hoefde slechts één tegenstandster te feliciteren.

De jongens hadden het zeer zwaar tijdens de eerste dag. De eerste wedstrijd tegen Gelre werd met 13-7 verloren. Vooral de welpen hadden het zwaar tegen drie finalisten van de NJM. In de tweede wedstrijd werd tegen Holland Noord, één van de favorieten, met 15-5 het onderspit gedolven. Kenji verraste wel met, net als tegen Gelre, een overwinning op een A-licentie. De derde wedstrijd ging tegen Noord. Onze welpen namen een verrassende 4-0 voorsprong, maar uiteindelijk moest Gijs in de laatste partij de 10-9 achterstand nog zien om te buigen naar een 10-10. Dat lukte! Na het tellen van de games bleken de teams nog steeds in evenwicht. De punten moesten de doorslag geven. Limburg had er elf meer. Dit betekende toch een 3e plaats in de poule.

Tweede dag

Na een overnachting in het hotel op Papendal kon de tweede dag begin. Door de eerste plaats in de poule ontliepen de meiden het zeer sterke ZuidWest in de halve finale en mochten ze aantreden tegen West. West heeft een zeer sterk welpentrio, maar desondanks werd er hoopvol naar de halve finale uitgekeken. Tot 3-3 ging het gelijk op, maar vanaf de dubbels, die beiden verloren gingen, plaatste West een tussensprint: 9-3. Limburg kwam nog terug tot 10-6 maar uiteindelijk was bij 11-6 de hoop op de finale vervlogen.

In de strijd om plaats drie speelden onze talenten wederom tegen Holland Noord. Met de wetenschap dat de welpen weer heel veel punten moesten pakken, het liefst alle tien, hadden de pupillen de opdracht op één of twee puntjes te pakken tegen de nummer drie van Holland Noord. De eerste twee wedstrijden waren hierbij cruciaal. Lienke won bij de welpen de enige verliespartij van de dag ervoor met 3-0. Dido stond lang op het punt om dat o zo belangrijke punt te pakken. Ze verloor echter net in vijf games. Dat betekende wel een gunstig gamesaldo en bij een eventuele 10-10 zou dat tellen.

De wedstrijden volgde elkaar in hoog tempo op. De pupillen slaagde er niet in om een wedstrijd te winnen. Ook Kyra was dichtbij. De pupillen verzamelden wel vier games. Doordat de welpen de ene na de andere wedstrijd met 3-0 wisten te winnen werd het uiteindelijk inderdaad 10-10. Op games ging de derde plaats naar Limburg!

De jongens traden op zondagochtend aan tegen Oost. Ook hier werden vanaf het begin de games goed bijgehouden “je weet maar nooit tenslotte”. Tot 5-5 ging de strijd gelijk op. Toen sloeg Limburg een gaatje naar 7-5 en via 8-6 werd het 10-7. Toen al was bekend dat op games de winst binnen was. Uiteindelijk werd het 11-9.

In de strijd om plaats vijf ging het tegen West. In een bloedstollende wedstrijd werden  vooral bij de pupillen bijna alleen maar vijfsetters gespeeld. Jens liet zien het beste van het hele seizoen tot het laatst bewaard te hebben en klopte onder meer een A-licentie. Maar van alle spannende wedstrijden werden er net enkele te weinig gewonnen. Op 6-10 verloor Kenji ook in vijf games en daarmee werd West 5e en Limburg 6e.

Allebei de teams hebben zich uitstekend geweerd en zich van de beste kant laten zien. Coaches bedankt, supporters bedankt.

Bij de meisjes ging de winst naar ZuidWest dat West met ruim verschil in de finale klopte. Bij de jongens wist Midden met minimaal verschil Holland Noord te verslaan.