fbpx
Selecteer een pagina

 

Eredivisie algemeen

In de Eredivisie dames en heren wordt gestreden om de algehele landstitel. Informatie over deelnemende teams, programma en standen is te vinden op www.tafeltennis.nl/eredivisie.

In de najaarscompetitie 2020 zal in beide eredivisies een competitie van een half jaar worden gespeeld. De winnaars daarvan zijn de landskampioenen dames en heren voor 2020.

Kampioensfoto van de eredivisiefinale in het seizoen 2019

Eredivisie heren
De eredivisie heren najaarscompetitie 2020 start in één groep van 9 teams. De clubs spelen van september tot en met november 2020 een halve competitie. De vier hoogst geëindigde teams spelen halve finales: indien er voldoende speeldata zijn in best of three, anders in één wedstrijd waarbij het hoogst geëindigde team thuis speelt. De winnaars van de halve finales spelen in één wedstrijd om het landskampioenschap 2020. De nummers 8 en 9 degraderen rechtstreeks. De nummer 7 speelt een wedstrijd tegen de nummer 2 van de 1e divisie om één plaats in de eredivisie voorjaar 2021.

Eredivisie dames
De eredivisie dames start in de najaarscompetitie 2020 in één groep van 8 teams. Dit zijn de 8 eredivisieteams van het seizoen 2019/2020. Deze 8 teams spelen in de periode augustus – november een halve competitie. De vier hoogst geëindigde teams spelen halve finales: indien er voldoende speeldata zijn in best of three, anders in één wedstrijd waarbij het hoogst geëindigde team thuis speelt.

De winnaars van de halve finales spelen in één wedstrijd om het landskampioenschap 2020. De nummer 8 degradeert rechtstreeks. De nummer 7 speelt één wedstrijd tegen de nummer 2 van de 1e divisie om één plaats in de eredivisie voorjaar 2021.

Een afwijkend speelsysteem is van kracht in de Eredivisie. Beide teams bestaan uit drie spelers, maar een Eredivisieduel bestaat in totaal uit zes wedstrijden, zes enkelpartijen.

De sterktevolgorde in de eredivisie is vrij gesteld, dit betekent dat iedere speler op iedere plaats (1, 2 of 3) geplaatst mag worden.

Hoofdbestuursbesluit opzet en speelwijze Eredivisie

D1. Opzet en speelwijze

1. De eredivisie dames bestaat uit 8 teams, de eredivisie heren uit 9 teams.
2. Een competitiewedstrijd in deze klassen bestaat uit zes enkelspelen. Iedere speler speelt twee enkelspelen. In alle wedstrijden, met uitzondering van de play/offs, worden de sets gespeeld in de volgorde: A-Y, B-X, C-Z, A-X, C-Y, B-Z. Na het derde enkelspel wordt een pauze van 15 minuten gehouden. In de play-offs en in de play-downs woren de sets gespeeld in de volgorde: A-Y, B-X, C-Z, A-X, B-Y. In de play-offs en in de play-downs wordt na het tweede enkelspel een pauze van 15 minuten gehouden. Een competitiewedstrijd in de play-offs of de play-downs is beslist zodra één van beide teams 3 enkelspelen heeft gewonnen.
3. Een team bestaat uit ten minste drie spelers.