Op woensdagavond 22 maart  organiseert NLcoach in Nieuwegein de themabijeenkomst ‘Communicatieprincipes die van invloed zijn op de teamprestatie’. De avond begint om 18.30 en eindigt om 21.00 uur. De avond staat onder leiding van Afke van de Wouw.

INHOUDDOCENTLICENTIEPUNTENKOSTENINSCHRIJVENANNULEREN
Inhoud:

Leren communiceren met elkaar’ en ‘praten in elkaars taal’ benoemden beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen (Brons Olympische Spelen in RIO) als cruciale punten in hun sportprestatie.

Teamsporten bestaan uit 3 pijlers: communicatie (tactiek), keuzes maken (spelinzicht) en deze keuzes uitvoeren (techniek). Communicatie is van deze onderdelen misschien wel de belangrijkste. Door duidelijk te communiceren weten spelers wat ze moeten doen, kunnen ze sneller reageren op elkaar en ook anticiperen op situaties. Hierdoor wordt zowel de onderlinge samenwerking binnen een team als de teamprestaties positief beïnvloedt.

Echter communiceren doe je niet alleen met je medespelers, tegenstanders en coach, maar ook met je omgeving. Als het veld heel nat en drassig is, communiceert dat met jou dat je de bal beter door de lucht kunt spelen of de bal harder moet inspelen. Met communiceren wordt hier dan ook bedoeld: het verzamelen van belangrijke informatie om de juiste keuze te kunnen maken.

Samen met de World Football Academy (WFA) heeft Afke bovengenoemde pijlers ontwikkeld en gekeken naar de psychologische processen, die daaraan ten grondslag liggen. We bespreken deze processen en kijken naar de invloed ervan op de handelingssnelheid en dus de prestatie.Tevens wordt besproken hoe je dit kunt trainen.

Tijdens deze bijeenkomst zullen o.a. de volgende onderwerpen aan bod komen:

– Kijkgedrag

– Invloed van communicatie op de handelingssnelheid

– Het effect van communicatie op medespelers en tegenstanders

– Informatieverwerking van spelers aan de hand van het communicatie model

– Verbale en non-verbale communicatie

– Emotie besmetting

– Trainen van onderlinge communicatie

– Het Team Communicatieprofiel

 

Docent:

Deze themabijeenkomst wordt verzorgd door Afke van de Wouw

Wie is Afke van de Wouw?

Van jongst af aan is Afke al geïnteresseerd in mensen en hun beweegredenen. Om die reden heeft zij begin jaren 90 gekozen voor de opleiding fysiotherapie. Tijdens deze studie fysiotherapie zette zij ook haar eerste stappen in de sportwereld: zij werd fysiotherapeut van voetbalteams. In de fysiotherapie is de aandacht vooral gericht op het houdings- en bewegingsapparaat. Zij raakte echter steeds meer geïnteresseerd in wat er zich in het hoofd afspeelt. Om die reden is zij Bewegingswetenschappen gaan studeren met als hoofdrichting Sportpsychologie

Bij beide opleidingen miste zij echter de holistische blik: naar haar mening zijn lichaam en geest niet te scheiden. Omdat zij in beide vakgebieden een achtergrond heeft, kan zij de kennis van beide combineren. Het wordt daardoor voor haar makkelijker om het totaalplaatje van de speler te zien en haar begeleiding daarop af te stemmen.

Verder ziet zij de (sport)psychologische kant als een onderdeel van de prestatie. Net zoals kracht, conditie en techniek. Dit betekent dat je ook dit onderdeel structureel en systematisch dient te trainen om tot optimale prestaties te kunnen komen.

Werkervaring Vitesse, FC Utrecht, FC Twente, VVV Venlo, NOC*NSF, KNHB, KNWU, Nevobo, NSkiV, World Football Academy, Bogtstra & Kempers, Van Praag Instituut, NLcoach, Bordercross, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam, Haagsche Hogeschool, Larensche Mixed Hockey Club, SO Soest, Medicort e.a.

Educatie

Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit Bewegingswetenschappen, hoofdrichting Sportpsychologie, nevenrichting inspanningspsychologie

European Masters Degree in Sport & Exercise Psychology

Docentenopleiding voor Hoger Beroepsonderwijs

Hogeschool Utrecht Faculteit gezondheidszorg, opleiding Fysiotherapie

Cursussen:

 • NLP Practitioner van het Nederlands Trainingsinstituut voor Neuro- inguïstisch Programmeren (NTI-NLP)
 • Haptonomie in de sport van Synergos
 • Praktisch Coachen in Sport met Action Type door Peter Murphy, Jan Huijbers en Dick Otter
 • Young Talent Development Indicator door Sports Talent Academy
 • Therapeutic Touch door Van Praag Instituut
 • Yoga opleiding door Saswitha 
Licentiepunten:

 • KNVB: 2 punten
 • KNHS: 35 theoriepunten
 • KNSB: 3 punten
 • KNGU: 2 punten
 • KNZB: 1 punt
 • KNLTB: 2 PO (B+C licentie)
 • NBB: BT2: 3 punten, BT3: 4 punten, BT4: 5 punten
 • Nevobo: 2 punten
Kosten:

 • € 45,- (excl. 21% BTW) voor leden van NLcoach (Pro leden mogen 1x per jaar gratis aan een themabijeenkomst deelnemen)
 • € 70,-  (excl. 21% BTW) voor niet-leden van NLcoach
 • € 95,-  (excl. 21% BTW) voor niet-leden van NLcoach (incl. een Basis Lidmaatschap voor één jaar)
Inschrijven:
Om je in te schrijven moet je eerst inloggen of registreren (zie rechterkolom op deze pagina). Na inlog of registratie verschijnt voor jou het juiste tarief (leden of niet-leden prijs) en kun je inschrijven. Ben je al ingelogd? Dan verschijnt direct het juiste tarief.

Ben jij Pro Lid, dan kun jij je ontvangen kortingscode (eenmalig) gebruiken, zodat deze themabijeenkomst voor jou gratis is.

Annuleren:
Indien je onverhoopt verhinderd bent deel te nemen kan iemand anders te allen tijde jouw plaats innemen. Bij annulering tussen vier en twee weken voor de start van de bijeenkomst betaal je € 27,50 annuleringskosten. Bij annulering binnen twee weken voor de start van de bijeenkomst wordt de volledige deelnameprijs in rekening gebracht. Plaatsvervanging en annulering dienen schriftelijk te gebeuren.

Het bericht Themabijeenkomst ‘Communicatieprincipes die van invloed zijn op de teamprestatie’ (22 maart in Nieuwegein) verscheen eerst op NLcoach.